logo woningbouw jkh

Woningbouw

jkh woningbouw home

Van moderne woningen tot pastoriewoningen

Met elke woningstijl vertrouwd

Bij JKH Woningbouw zijn we met elke woningstijl vertrouwd. Of je nu een moderne woning met grote glaspartijen of juist een pastoriewoning verkiest, wij hebben alle kennis in huis om die voor jou op te trekken. Hieronder geven we je alvast een kort woordje uitleg over beide types woningen:

Moderne woning

Voor een moderne woning wordt er meestal een plat dak verkozen. We maken daarbij gebruik van een grote dakoverstek, waardoor de winterzon volop binnen kan schijnen.

’s Zomers wordt hitte dan weer buitengehouden en blijft de kamertemperatuur op peil. Let erop dat er in een offerte voor dakwerken altijd isolatie inbegrepen is. Anders worden die extra kosten achteraf nog verrekend.

Bij een moderne woning zijn grote raampartijen ideaal om veel licht binnen te laten. Voor je de ramen laat plaatsen, is het belangrijk dat je de positie van je woning analyseert. Aan welke kant ligt het zuiden? Wanneer schijnt de zon op welke ramen?

Denk zeker ook eens na over passieve koeling via vloerverwarming. Daarmee kan je steeds de gewenste temperatuur binnenshuis behouden, in combinatie met je grote ramen. Een tip die we je nog meegeven, is om bij Kamp C in Westerlo langs te gaan. De medewerkers geven je gratis advies over duurzaamheid en ecologie, afgestemd op jouw bouwplannen.

Je moderne woning helemaal afmaken, kan perfect met houten gevelbekleding. Je hebt verschillende prijsklassen binnen houten gevelbekleding. Zo is afrormosia bijvoorbeeld wat duurder, maar wel onderhoudsvriendelijk.

Thermowood (ayous) is dan weer een voordeliger alternatief met vrijwel hetzelfde uitzicht. Wel zal je het materiaal vaker moeten reinigen. Bespreek vooraf met je architect welke optie het best binnen je budget past.

Ecologisch bouwen komt zowel jezelf als het milieu ten goede. Duurzame bouwmaterialen gaan namelijk langer mee, waardoor je woning minder CO₂ uitstoot. Bovendien zal je je investering snel terugverdienen, aangezien je minder externe energie hoeft op te wekken en dus flink op je energiefactuur kan besparen. Wanneer je je woning zou willen verkopen, zal de waarde ervan aanzienlijk hoger liggen dan bij een traditioneel pand.

Sinds 2021 is het in Vlaanderen verplicht om Bijna Energie Neutraal (BEN) te bouwen. Je krijgt dan een korting op de onroerende voorheffing via de fiscus. Daarnaast geniet je van een voordeliger bancair krediet. Op de site van de Vlaamse Overheid kan je meer informatie over energieneutraal bouwen vinden.

Als je geen grote hap uit je budget wil zien verdwijnen, is het een slimme zet om een kelder te laten metselen. Dat doen we met bakstenen of betonblokken. Die laatste zijn uitermate duurzaam. Houd er wel rekening mee dat je kelder nooit 100 % waterdicht zal zijn. Je dient dan de buitenzijde te laten afwerken om die tegen lekken te beschermen.

Bevindt je woning zich in een vochtig gebied of in een regio met een hoog grondwaterpeil? Dan raden wij je een gegoten betonnen kelder in gewapend beton aan. Door de sterke gladde wanden is een afwerking aan de buitenzijde niet meer vereist. Vocht en lekken krijgen sowieso geen kans!

Pastoriewoning

Een pastoriewoning bestaat doorgaans uit bakstenen met een zachte of lichte kleur. Het is handig om vooraf andere pastoriewoningen te vergelijken, zodat je exact weet welke tint bij jouw persoonlijke smaak aansluit.

Kruisramen zijn ramen waarbij het glaswerk in meerdere vakken is verdeeld. Bij pastoriewoningen komt dat type raam vaak terug. Vandaag de dag heb je een enorme keuze qua kruisramen.

Vergelijk daarom voldoende leveranciers en prijzen. Opdat je je ramen makkelijk zou kunnen schoonmaken, kan je het kruis tussen de twee glaswanden laten verwerken. Zo wordt het uitzicht des te strakker.

Een voorgevel van een pastoriewoning heeft veel rechte hoeken, in combinatie met een puntdak. Die kenmerken gaan mooi samen met de lichte baksteen en de kruisramen.

Gunstig btw-tarief van 6 %

Je woning laten renoveren?

JKH Woningbouw bouwt niet alleen woningen van nul op, maar renoveert evengoed panden. Denk aan het metselwerk, de deuren of de vloerbekleding vernieuwen. Je kan er alleszins van op aan dat een verbouwing uitgevoerd door ons niet lang zal aanslepen en betaalbaar blijft.

Een bijkomend pluspunt is dat je bij een renovatie slechts 6 % btw hoeft te betalen. De voorwaarden zijn dat je pand een privéwoning is, dat het minstens tien jaar oud is en de kosten aan de eindgebruiker gefactureerd zullen worden. Verder dienen alle werken aan de woning zelf te gebeuren.

n
ref modernewoning

Wij helpen je op weg met de juiste materialen

Tips voor doe-het-zelvers

Stuur ons gerust een bericht als je een offerte voor je nieuwbouw of renovatie zou willen aanvragen. We vragen je ons zoveel mogelijk informatie door te geven, zodat we een correcte prijsopgave kunnen uitwerken.

Mocht je trouwens een doe-het-zelver zijn en wat tips kunnen gebruiken, kan je op onze expertise rekenen. We begeleiden je dan om de juiste materialen te selecteren en leggen je uit hoe die best te verwerken. Zo kan je eigenhandig je droomwoning optrekken!

Je woning laten (ver)bouwen?

Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan!